Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ Η ΤΗΝΟΣ


Ή η Λογοτεχνία αντιπαλεύει τους καιρούς της βαρβαρότητας που ζούμε….


Είκοσι επτά συγγραφείς και ποιητές από 18 χώρες επισκέπτονται το νησί της Τήνου για την πρώτη διοργάνωση του Διεθνούς Λογοτεχνικού Φεστιβάλ που πραγματοποιείται το τριήμερο 29 έως 31 Ιουλίου. Πρόκειται για μια πολυεθνική και πολυπολιτιστική γιορτή που περιλαμβάνει ομιλίες για τη λογοτεχνία από την ιδιαίτερη πατρίδα των λογοτεχνών, καθώς και τοπικά μουσικά συγκροτήματα με παραδοσιακούς χορούς.
Στόχος της διοργάνωσης είναι να καταστεί η Τήνος σημείο αναφοράς και τόπος συνάντησης της σύγχρονης παγκόσμιας λογοτεχνίας, ένα νησί όπου η Δύση συναντά την Ανατολή, ο Βοράς το Νότο, το Αιγαίο τη Μεσόγειο.
Μέσω του λόγου, της γλώσσας, της έκφρασης, της επικοινωνίας, των αναγνώσεων, των απαγγελιών των παραστάσεων, του χορού, της μουσικής, γίνεται οικείος ο διαφορετικός, και σπάνε τα φράγματα της ξενοφοβίας. Ο πλούτος των διαφορετικών γλωσσών και των σύγχρονων λογοτεχνικών τάσεων ανά τον κόσμο θα γίνουν κοινό κτήμα και οι συγγραφείς θα μοιραστούν την εμπειρία τους με το κοινό, έτσι ώστε το έργο του καθενός να αξιοποιηθεί για το κοινό καλό.
Eίκοσι επτά, λοιπόν, συγγραφείς από δεκαοκτώ χώρες, που γράφουν σε δεκατρείς διαφορετικές γλώσσες. Την Αλβανία θα εκπροσωπήσει ο Λούαν Τζούλις. Τη Βραζιλία ο Λέντο Ιβο. Τη Βουλγαρία η Τσβετάνκα Ελένκοβα και η Γιάνα Μπούκοβα. Τον Καναδά η Αν Κάρσον. Την Κροατία ο Νταμίρ Σοντάν. Την Κύπρο οι Νίκη Μαραγκού, Μάριος Μιχαηλίδης, Γιώργος Μολέσκης, Ελλη Παιονίδου και Μεχμέτ Γιασίν. Την Ελλάδα οι Τίτος Πατρίκιος, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Ερση Σωτηροπούλου, Θανάσης Βαλτινός και Ζυράννα Ζατέλη. Την Ιρλανδία η Μέρι Ο'Μάλεϊ. Την Ιταλία ο Φράνκο Λόι. Το Μεξικό ο ελληνικής καταγωγής Χομέρο Αρίτζις. Την Πολωνία ο Αντάμ Ζαγκαγιέβσκι. Τη Ρωσία η Βέρα Πάβλοβα. Τη Σλοβενία ο Τομάς Σαλαμούν. Την Αμερική η Αλίσια Στόλινγκς. Τη Σερβία η Μόμα Ράντιτς. Την Ισπανία ο Φερνάντο Αραμπάλ  τού «Νεκροταφείου αυτοκινήτων», τη Γαλλία ο Πιερ Ασουλίν του «Ξενοδοχείο Lutetia» και το Περού ο Σαντιάγκο Ρονκαλιόλο.
Στόχος των διοργανωτών είναι το Φεστιβάλ να γίνει θεσμός και να διεξάγεται κάθε δύο χρόνια. Κατά την εβδομάδα διεξαγωγής του Φεστιβάλ το λιμάνι της Τήνου θα είναι σημαιοστολισμένο με τις σημαίες των 27 χωρών μελών της Ε.Ε  και  με τις σημαίες των μη χωρών- μελών που συμμετέχουν.
Το Φεστιβάλ συνδιοργανώνεται από το λογοτεχνικό σωματείο   κοινωνία των (δε)κάτων  (στο οποίο προεδρεύει ο ποιητής Ντίνος Σιώτης που κατάγεται απο τη Τήνο)  σε συνεργασία με τους φορείς Κύπρου Atlantis Productions και Ιδεόγραμμα, το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου, το Δήμο Τήνου, το Δήμο Εξωμβούργου και  το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, ενώ ο IANOS στηρίζει επικοινωνιακά την διοργάνωση

 Η "κοινωνία των (δε)κάτων" εκδίδει το ενδιαφέρον λογοτεχνικό περιοδικό (δε)κατα
Το πρόγραμμα του φεστιβάλ έχει ως εξής:
Πέμπτη 29 Ιουλίου: Έναρξη του Φεστιβάλ στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού (Δήμος Τήνου). Εννέα συγγραφείς και ποιητές διαβάζουν και μιλούν για το έργο τους και για τη λογοτεχνία της πατρίδας τους. Χαιρετισμοί επισήμων και διοργανωτών, αναγνώριση ευεργετών, χορηγών, υποστηρικτών και χορηγών επικοινωνίας. Μουσικά ιντερλούδια τζαζ. Δεξίωση.
Παρασκευή 30 Ιουλίου: Εννέα διαφορετικοί από την προηγούμενη βραδιά συγγραφείς και ποιητές διαβάζουν και μιλούν για το έργο τους και για τη λογοτεχνία της πατρίδας τους στο χωριό Βωλάξ (Δήμος Εξωμβούργου). Τοπικοί μουσικοί και τοπικό χορευτικό συγκρότημα.
Σάββατο 31 Ιουλίου: Οι τελευταίοι δέκα συγγραφείς και ποιητές διαβάζουν και μιλούν για το έργο τους και για τη λογοτεχνία της πατρίδας τους στο χωριό Πύργος (Κοινότητα Πανόρμου). Τοπικοί μουσικοί και τοπικό χορευτικό συγκρότημα.

Δείτε φωτογραφίες από το φεστιβάλ εδώ

Τι άλλο να πούμε εμείς που είμαστε μακριά από εκεί,  ανεβασμένοι σε ορεινό χωριό της Γκιώνας; Να ευχηθούμε στο 2ο Λογοτεχνικό φεστιβάλ της Τήνου να είμαστε εκεί…..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου