Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

"Μετεβλήθη εντός μου και ο ρυθμός του κόσμου"

Χθες το βράδυ είδαμε με τη θεωρητική κατεύθυνση του Λυκείου μας το 
« Αμάρτημα της μητρός μου», στο θέατρο ΒΑΦΕΙΟ, με πρωταγωνιστές τον Ηλία Λογοθέτη και τη Μαρία Ζαχαρή.

Ήταν δοσμένη με διαφορετική άποψη απ’ αυτήν που είχαμε δει στο Θέατρο Τέχνης. Τη σκηνοθεσία είχε αναλάβει τώρα ο ίδιος ο Ηλίας Λογοθέτης και αυτό αποτυπώθηκε θετικά στο έργο, μιας που φαινόταν να ορίζει απόλυτα τις λεπτομέρειες του χώρου και των κινήσεων πάνω στο ξεδίπλωμα της ψυχής του Γεωργίου Βιζυηνού.Μια σκηνοθεσία που απο μόνη της μιλούσε για τους δαίμονες της ψυχής  του Βιζυηνού!.. 
Είδαμε , λοιπόν,  μέσα από την ανανεωμένη σκηνοθετική ματιά του μια θεατρική ποιητική αφήγηση, την οποία υποστήριζε υπέροχα η μεστή και ποιητική καθαρεύουσα του κειμένου γοητεύοντας ακόμη και τα παιδιά που ήταν μαζί μας εκτός Θεωρητικής κατεύθυνσης!

Ο Ηλίας Λογοθέτης με ιλιγγιώδη τρόπο απέδωσε τον επίσης ιλιγγιώδη τρόπο γραφής και συναισθηματικής έκφρασης του Βιζυηνού· κάποια παιδιά είπαν πως δυσκολεύτηκαν με τη ταχυγλωσσία του, όμως κατάλαβαν πως αλλιώς δεν γινόταν να αποτυπωθούν τα φοβικά σύνδρομα της ταραγμένης ψυχής του συγγραφέα ( και ίσως δε γινόταν να μπει σε όρια ο χειμαρρώδης λόγος ενός… επτανήσιου μεγάλου ηθοποιού!...).
Μας καθήλωσε με την ερμηνεία του ο Η.Λογοθέτης που περιδιάβαινε άψογα και ανεμπόδιστα στο ρόλο του αφηγητή- παιδί που σπαράζει από τη μια, και του ώριμου αφηγητή που ανοίγει μπροστά μας μια ψυχή ρημαγμένη από ενοχές και ματαιώσεις…

Συνταρακτική η Μαρία Ζαχαρή ως Μάνα, με τα δάκρυα να μην στεγνώνουν ποτέ από τα μάτια της· μας συγκλόνισε στη σκηνή που αποχαιρετούσε την Αννιώ με το υπέροχο μοιρολόγι που τραγούδησε με τη συνοδεία της φωνής του μουσικού Ν. Ψαριανού.
Ένα μοιρολόγι που συνέθεσε η ίδια η Μαρία Ζαχαρή, μέσα από μια περιδιάβασή της στο χώρο του δημοτικού μας τραγουδιού!

Θα το μοιραστώ μαζί σας, μιας που και η ίδια με ευγένεια  μου το παραχώρησε : 

«αηδόνια της ανατολής και σεις πουλιά της δύσης
λαλήστε να ξυπνήσετε τη νιά όπου κοιμάται.
Ξύπνα πουλί μου να μου πεις
πότε σκοπεύεις να’ρθεις.
Πού πας δενδρί, πού πας ανθί,
πού πας χρυσό κλωνάρι,
πού πας διαμάντι να κρυφτείς,
της γης μαργαριτάρι…
Παιδάκι μου τον πόνο μου πού να τον απιθώσω,
αν τον αφήσω στα κλαριά τον παίρνουν τα πουλάκια,
κι αν τον σφαλίσω στην καρδιά
γρήγορα σ’ ανταμώνω…»

Οι "οφθαλμοί μας επληρώθησαν δακρύων"...
και η σιωπή  μας  πήρε το μπόι που της έπρεπε για να περιγράψει την μοναδικότητα της Ιερής Συγκίνησης που νιώσαμε...

14 σχόλια:

  1. αν και δεν πηγαινω συχνα σε θεατρικες παραστασεις και στην αρχη μπορω να πω πως ημουν προκατειλημμενη για το τι θα παρακολουθουσαμε απο την πρωτη κιολας στιγμη που αρχισε το εργο με την περιγραφη του Κ.Λογοθετη για τη ζωη του Βυζυηνου μου κεντρισε το ενδιαφερον..Αυτο που μου εκανε μεγλυτερη εντυπωση ηταν η προσηλωση του μικρου Γιωργη στην μανα κατι που σπανια συνανταμε στις μερες μας...Το πιο συγκλονιστικο σημειο θεωρω πως ηταν η αποκαλυψη του μυστικου αλλα και η σκηνη στην εκκλησια που παρακαλουσε η μανα να παρει ο Θεος το αγορι και να της αφησει το κοριτσι...Συγκλονιστικες ηταν οι ερμηνειες ολων των ηθοποιων και τους χρωσταω ενα μεγαλο ευχαριστω γιατι με εκαναν να αγαπησω το θεατρο και ενα μεγαλο μπραβο σε οσους προσπαθησαν για να ανεβει αυτη η παρασταση!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ Η ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ Κ.ΖΑΧΑΡΗ ΣΤΟ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ.ΚΑΘΗΛΩΤΙΚΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΛΕΠΤΟ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΤΗΣ.ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΙΣ ΣΚΗΝΕΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΟ ΓΙΩΡΓΗ,ΤΟ ΠΑΙΞΙΜΟ ΤΗΣ ΗΤΑΝ ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΟ.ΦΑΙΝΟΤΑΝ ΟΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ ΕΝΑ ΜΕ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΗΣ.ΜΑΣ ΜΕΤΕΦΕΡΕ ΣΤΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ ΒΙΖΥΗΝΟΥ ΚΑΙ ΜΑΣ ΜΕΤΕΔΩΣΕ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΡΟΠΟ ΤΟΝ ΕΝΟΧΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΨΥΧΙΣΜΟ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΜΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΕΝΤΟΝΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΘΕΑΤΗ,ΜΕ ΔΥΝΑΤΕΣ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΜΙΑ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΤΗΣ ΑΝΝΙΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΝΗ ΥΦΑΝΤΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο Κ.ΗΛΙΑΣ ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ ΑΠΕΔΩΣΕ ΑΡΙΣΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΦΡΟΣΥΝΗ ΤΟΥ ΒΙΖΥΗΝΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ.ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΩΣ,ΜΕΤΑΠΗΔΟΥΣΕ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΚΟΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ-ΑΓΗΓΗΤΗ ΣΤΟΝ ΩΡΙΜΟ ΑΦΗΓΗΤΗ.ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΚΗΝΗ ΤΗΣ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΑΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΥ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΕ Ο Κ.ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ ΤΟ ΦΟΒΙΣΜΕΝΟ ΓΙΩΡΓΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο Ηλίας Λογοθέτης ήταν άψογος κατα τη διάρκειά της ερμηνείας του καθώς απέδιδε την ψυχολογία του Βιζυηνού ως ώριμος και παιδί αφηγητής. Επιπλέον η παρουσία της μάνας ήταν επιβλητική και ενσάρκωνε με παραστατικότητα την τραγικότητα του χαρακτήρα της. Η μουσική ήταν υποβλητική και έντονη ανάλογα με τις συναισθηματικές διακυμάνσεις της ψυχικής καταστασγς των ηρώων. Ήταν μία συγκλονιστική παράσταση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σάντυ, Μαίρη, Τάσο, Γιάννη, Μαντώ,
    η ευαισθησία σας πρόσφερε το τόπο που χρειάζεται η ψυχή ενός εφήβου για να χωρέσει το μεγαλείο αυτού του έργου...
    Έχετε δίκιο! Η παράσταση μας συγκλόνισε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πραγματικά ήταν θαυμάσια εμπειρία αυτή η θεατρική "διδασκαλία" απ΄όλους τους συντελεστές της παράστασης!!! Συγκινήθηκα από την απίστευτη γενναιοδωρία τους και την αγάπη τους γι΄αυτό που κάνουν. Πολλά συγχαρητήρια αξίζουν και στους μαθητές μας για την ευαισθησία που έδειξαν συμβάλλοντας στο κλίμα κατάνυξης και μυσταγωγίας που υπήρχε.
    Το καλύτερο χριστουγεννιάτικο δώρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μαρία Ζαχαρή.
    Γειά σας. Σας εύχομαι Καλές Γιορτές και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τα υπέροχα σχόλια. Ήσαστε καταπληκτικό κοινό με ευαισθησία και ο τρόπος που παρακολουθήσατε την παράσταση, η σιωπή και η προσήλωσή σας γέμισε τον αέρα και εκεί σ ένα σημείο συναντήθηκα μαζί σας. Ένας απίθανος μαγνητισμός. Είναι η απόλυτη ευτυχία του ηθοποιού όταν συμβαίνει αυτό. Το χειροκρότημα λοιπόν ανήκει και σ΄ εσάς.
    Ιδιαιτέρως θα ήθελα να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τις καθηγήτριές σας για το μόχθο και την αγάπη τους γι αυτό που κάνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. κ. Ζαχαρή σας ευχαριστούμε απο καρδιάς!
    Πράγματι η μαγεία που μεταδίδει το θέατρο φανερώνεται όταν ο Ηθοποιός "συναντιέται" με το κοινό του. Όταν τα όρια μεταξύ κοινού και θεατή καταργούνται..

    Καλά Χριστούγεννα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Να προσθέσω πως όρθιοι μετά το πέρας της παράστασης συζήταγαν επί μισάωρο μαζί μας, λύνοντας απορίες, χαρίζοντάς μας περίσσεια ψυχής.
    Καλά Χριστούγεννα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΩ ΤΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΜΟΥ ΣΤΗΝ Κ.ΕΛΕΝΗ ΥΦΑΝΤΗ.ΥΠΗΡΞΕ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΣΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΩΣ ΤΡΟΦΙΜΗ ΤΗΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΕΝΑΛΛΑΓΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΚΟΡΗ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ.ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΤΙΠΟΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΜΙΚΡΟΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΕΔΙΔΕ ΑΛΛΟΝ ΑΕΡΑ ΚΑΙ ΝΟΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΦΗΓΗΣΗ ΤΟΥ Κ.ΛΟΓΟΘΕΤΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΑΦΩΣ ΑΞΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΛΕΝΤΟ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΚΛΗΡΗ ΤΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑ..!Σ'ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΥΠΕΡΟΧΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ.ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μαίρη μου πραγματικά τα σημαντικά και όμορφα πραγματα κατακτιούνται με μόχθο! Χαίρομαι πολύ που σε συγκίνησε τόσο το έργο!
    Χρόνια πολλά και σε σένα και στο Τάσο και καλή επιτυχία στις εξετάσεις σας!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πολύ ωραία φαίνεται, κυρία!!Ανυπομονώ να την δω!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή